Onderwijs aan huis en synchroon internetonderwijs

Onderwijs aan huis

Een kind dat wegens chronische ziekte, langdurige ziekte of ongeval tijdelijk niet naar school kan komen, heeft recht op tijdelijk onderwijs aan huis, synchroon internetonderwijs of een combinatie van beiden (kleuter- of lager onderwijs; 4 lestijden per week) indien volgende voorwaarden gelijktijdig zijn vervuld:

Bij langdurige ziekte of ongeval (niet-chronische ziekte

  • TOAH kan bij een niet-chronische ziekte pas worden georganiseerd na een afwezigheid van 21 opeenvolgende kalenderdagen (vakantieperiodes meegerekend).

  • Je dient een aanvraag in bij de directeur. De aanvraag is vergezeld van een medisch attest waaruit blijkt dat je kind de school niet of minder dan halftijds kan bezoeken en dat je kind onderwijs mag krijgen.

  • Je kind heeft recht op 4 lestijden TOAH per week. We beslissen in overleg met jou over het tijdstip en de eventuele spreiding van die lestijden.

  • Je kind blijft recht hebben op TOAH als het na een ononderbroken afwezigheid van 21 kalenderdagen door ziekte of ongeval wekelijks minder dan 5 halve schooldagen aanwezig kan zijn op school. TOAH en onderwijs op school kan dan gecombineerd worden.

  • Als de ziekteperiode wordt verlengd of als je kind binnen de 3 maanden hervalt, kan TOAH verlengd worden. De wachttijd van 21 opeenvolgende kalenderdagen hoeft niet meer doorlopen te worden. Je hoeft dan ook niet opnieuw een aanvraag in te dienen. Om de nieuwe afwezigheid te wettigen, is er wel een nieuw medisch attest nodig.

Bij chronische ziekte

  • Een chronische ziekte is een ziekte waarbij een continue of repetitieve behandeling van minstens 6 maanden noodzakelijk is (bijvoorbeeld nierpatiëntjes, astmapatiëntjes, …).

  • Je dient een aanvraag in bij de directeur. De aanvraag is vergezeld van een medisch attest van een arts-specialist die het chronische ziektebeeld bevestigt en waaruit blijkt dat je kind onderwijs mag krijgen.

  • Je kind heeft recht op 4 lestijden TOAH na elke opgebouwde afwezigheid van 9 halve schooldagen. Die uren kunnen gedeeltelijk op school georganiseerd worden. We moeten daar dan samen akkoord mee gaan. TOAH vindt dan plaats buiten de normale schooluren, maar kan niet tijdens de middagpauze worden georganiseerd.

  • De aanvraag en de medische vaststelling van de chronische ziekte blijft geldig voor de hele loopbaan van je kind op onze school. Je hoeft dat dus maar één keer aan onze school te bezorgen.

Je kind moet op 10 kilometer of minder van de school verblijven. Als je kind op een grotere afstand van de school verblijft, dan zijn we niet verplicht om TOAH te organiseren.

Als je kind aan bovenstaande voorwaarden voldoet, informeren we jou over de mogelijkheid van TOAH. Zodra de voorwaarden voor het verstrekken van TOAH vervuld zijn, kunnen we ermee van start gaan. We gaan dan op zoek naar een leraar om 4 lestijden per week onderwijs aan huis te geven. We maken afspraken met de TOAH-leraar om de lessen af te stemmen op de leerlingengroep van je kind. TOAH is gratis voor jou.

Synchroon internetonderwijs

Wij kunnen in overleg met jou ook contact opnemen met de vzw Bednet (www.bednet.be). Deze organisatie biedt de mogelijkheid om gratis van thuis uit via een internetverbinding live deel te nemen aan de lessen. We maken dan samen met jou concrete afspraken over opvolging en evaluatie. Synchroon internetonderwijs kan gecombineerd worden met tijdelijk onderwijs aan huis.

Afstandsonderwijs en privacy

Soms kunnen leerlingen via digitale weg afstandsonderwijs krijgen, bv. een leerling of een leerkracht moet noodgedwongen in quarantaine.

Deze manier van lesgeven impliceert dat we ofwel gebruik maken van synchroon internetonderwijs via ‘live streaming’ ofwel via opgenomen video’s om de kinderen betrokken te houden bij het klasgebeuren.


Ook kunnen er opdrachten klaargezet worden via Google Classroom.

Wij garanderen:

  • dat deze beelden enkel in klasverband zullen gebruikt worden;

  • dat wij strikt vertrouwelijk zullen omgaan met de eventueel ontvangen informatie van en over de gebruiker.

Wij verwachten:

  • motivatie en betrokkenheid van zowel de leerling als de wettelijke vertegenwoordiger;

  • dat de wettelijke vertegenwoordiger of de leerling geen opnames maakt van de ‘live streaming’ lesmomenten;

  • dat de gedeelde lesvideo’s op geen enkele manier verspreid worden;

Als je dit toch doet, schend je de rechten van de privacy van zowel de andere kinderen in de klas als die van de leerkrachten.

Op deze website kan je meer lezen over portretrecht.

  • dat de wettelijke vertegenwoordiger in wederzijds respect en vertrouwen met wat je ziet en hoort tijdens het klasgebeuren discreet omgaat.